دوره دانشجویی...

يك شنبه ۷ آبان ۱۳۹۱
۱۵۶۲ بازدید

ورود به دانشگاه یکی از نقاط عطف زندگی هر انسان است. چرا که چشم‌اندازی نسبتاً مشخص از آینده شغلی فرد ارائه می‌دهد و زمینه را برای تجربه رخدادهایی جدید در زندگی فراهم می‌کند. در واقع هر دانشجو در زندگی دانشجویی فرصت شکل‌دهی ابعاد مختلف زندگی خود را دارد و می‌تواند از همه جهت برای زندگی آینده در جامعه‌ای بزرگتر آماده شود. استفاده از این فرصت نیازمند نگرش و دید متفاوتی به محیط و فرصت‌هاست.

هر ساله تعداد بسیار زیادی از جوانان کشور پس از تلاش بسیار وارد زندگی دانشجویی می‌شوند. علیرغم تلاش بسیار زیادی که قبل از کنکور برای رسیدن به قله دانشگاه دارند، پس از آن تصور بر این است که اکنون قله فتح شده و فقط باید نظاره‌گر موفقیت به دست آمده بود. در حالی که این موفقیت تنها دروازه‌ای به سوی جاده‌ای عظیم و طولانی است. دانشجویانی که دانشگاه را هدف می‌پندارند پس از دستیابی به آن و گذشت یک ترم از تحصیل... احساس نفس‌گیری از حمل لقب دانش+ جو و وظایف مرتبط با آن دارند و این لقب تنها زمانی به کارشان می‌آید که می‌خواهند خود را به فردی معرفی کنند. در غیر این صورت هیچ انرژی برای جستن دانش به معنای واقعی ندارند! پس از حدود یک ترم برای پایان این دوره لحظه‌شماری می‌کنند و حتی وقتی فارغ‌التحصیل می‌شوند سردرگم و آشفته نمی‌دانند چه می‌خواهند و چه باید بکنند!

اما دانشجویانی که هدف از تحصیلات دانشگاهی را نه دانشجو شدن، بلکه آماده‌سازی خود از همه جهت برای ورود به دنیای بزرگتر می‌دانند تا پایان دوره دانشجویی انگیزه خود را حفظ کرده و حتی در پایان به یافته‌های جدیدی در مورد خود و آن چه باید پس از ورود به دنیای جدید انجام داد، می‌رسند.

بنابراین برای این که پس از مدتی دچار پوچی و دلسردی از مسیری که انتخاب کردید نباشید، سعی کنید از فرصت‌ها استفاده کنید و زندگی دانشجویی را، به صورت چند بعدی در نظر بگیرید. اهدافی که می‌توانید به این منظور در این دوره داشته باشید عبارتند از:

-        تقویت بنیه علمی و آمادگی شغلی: مهمترین هدف شما از ورود به دانشگاه یادگیری مطالب و مهارت‌های مورد نیاز برای شغل آینده شماست. بسیاری از دانشجویان واحدهای درسی، قوانین آموزشی و امتحانات را آیین هایی!!! دست و پاگیر می‌دانند که هر چه کمتر و کوتاه‌تر باشند، بهتر است و در نتیجه از هر فرصتی برای فرار از بار سنگین این آیین‌های نفس‌گیر سود می‌برند. بدون توجه به این مسأله که به چه هدفی به دانشگاه وارد شده‌اند. ممکن است برخی واحدهای درسی خصوصاً در ترم‌های آغازین دوره دانشجویی به نظر شما کاملاً تئوریکی و غیرکاربردی باشند، اما همین واحدها پایه و اساس رشته و شغل شماست و مطالعه دقیق دروس مربوط به آن موجب می‌شود اطلاعات و مهارت‌های شما اساسی‌تر و ریشه‌دارتر باشد.

-        خودشناسی و خودآگاهی: خودآگاهی پایه و اساس رشد و خودشکوفایی است. دانشجویانی که وارد دانشگاه می‌شوند اغلب همچنان درگیر فرآیند هویت‌یابی خود هستند و هنوز پاسخ‌های روشنی برای مسایل اساسی وجودی خود پیدا نکرده‌اند. در این مدت دانشجو باید تلاش کند با استفاده از استقلال نسبی که دارد خود را بهتر بشناسد. به این معنا که مشخص کند هدف و انگیزه اصلی در زندگی‌اش چیست. چه گام‌هایی را برای پیشبرد اهدافش در نظر دارد. عقاید، نگرش‌ها، علایق و خواسته‌ها، استعدادها و توانایی‌ها، ضعف‌ها و کاستی‌هایش کدامند و با محدودیت‌هایی که دارد امکان شکوفایی و برنامه‌ریزی در زمینه کدام توانایی و استعداد فراهم است. پس در آن جهت برنامه‌ریزی کند و به آن هدف قدم بردارد.

-        تقویت مهارت‌های ارتباطی: با ورود به دانشگاه با افراد بسیار زیادی آشنا می‌شوید که حتی گاه از حیث فرهنگ، قومیت، زبان، مذهب و حتی دین متفاوت هستید. کناره‌گیری از روبرو شدن و نگاه قضاوتی و ارزشی خوب یا بد بودن آنها فرصت ارزشمندی را از شما سلب می‌کند. بهتر است سعی کنید با افراد متفاوت آشنا شده و ارتباط برقرار کنید تا علاوه بر افزایش اطلاعات مردم‌شناسی و آشنایی با آداب و رسوم مختلف، مهارت‌های ارتباطی خود را نیز ارتقاء دهید.

-        تقویت مهارت سخنوری و صحبت در جمع: در کلاس‌های دانشگاه فرصت‌های زیادی جهت سوال پرسیدن، ارائه مطالب(کنفرانس)، بیان ایده و نظرات خود، بحث‌های علمی پیش می‌آید. سعی کنید تا می‌توانید خود را در چنین شرایطی قرار دهید. چرا که تمرینی است برای قرار گرفتن در مقاطع بالاتر و یا جایگاه‌های شغلی. ممکن است در دفعات اول از تصور صحبت در جمع بترسید و یا علایم فیزیولوژیک خاصی از قرار گرفتن در این شرایط داشته باشید(تپش قلب، سرخ شدن، عرق کردن، لرزیدن صدا)؛ اما بدانید که اولاً این علایم در دفعات بعدی کمتر و کمتر می‌شوند و ثانیاً همه دوستان شما تجاربی مشابه شما دارند. بنابراین از چنین تجربیاتی اجتناب نکنید.  

-        تقویت بعد معنوی و دیدگاه‌های فلسفی: از آن جایی که معنویت و اعتقادات هر فرد یکی از عوامل حفظ او از استرس‌ها، ناامیدی‌ها و آسیب‌های موجود؛ و تعیین‌کننده رفتارهای هر فرد است، نیاز است که گامی در زمینه شکل‌دهی و تقویت چارچوب اعتقادی و جهان‌بینی خود بردارید. چرا که پیش از این دوره نوجوانی و سردرگمی‌های ناشی از یک هویت سازمان نیافته اجازه و امکان چنین چیزی را نمی داد، اما در حال حاضر با افزایش سن و تجربه محیط جدید می‌توان جدی‌تر به ساختن چارچوب اعتقادی و تقویت بعد دینی پرداخت.

-        تقویت توان مدیریت مالی: با دستیابی به استقلال نسبی در دوره دانشجویی، یکی از اهداف مهم مدیریت مالی است. در واقع این دوره می‌تواند فرصتی برای تمرین باشد تا بعدها در زندگی اجتماعی دچار مشکلات مالی شدیدی نشوید.

پس در همین ابتدای سال به عنوان اولین کار، فهرستی واقع‌بینانه از اهدافی که می توانید در طی این سال داشته باشید در نظر بگیرید و گام های کوچک‌تر برای رسیدن به آن اهداف را روشن کنید. آرام آرام در پی تقویت و شکل‌دهی ابعاد وجودی خود باشید. در این مسیر مرکز مشاوره دانشجویی با تمام توان همپای شماست...

(۰) دیدگاه