دوره کارشناسی ارشد فن آوری اطلاعات – شبکه های کامپیوتری

هدف :

دوره کارشناسی ارشد شبکه‌های کامپیوتری یکی از دوره‌های آموزش عالی در زمینه فنی و مهندسی است که هدف آن تربیت متخصصین در زمینه سیستم‌های انتقال اطلاعات توزیع شده و شبکه‌های کامپیوتری می‌باشد. هدف از این دوره تربیت افرادی است که در زمینه مطالعه، طراحی، ساخت، راه‌اندازی و نگهداری سیستم‌های سخت‌افزاری و نرم‌افزاری، شبکه های کامپیوتری و همچنین جمع‌آوری، سازمان‌دهی، طبقه‌بندی، استفاده و انتقال اطلاعات و مدیریت فرآیند آنها تبحر لازم را داشته باشند.

معرفی گروه کامپیوتر و فن آوری اطلاعات موسسه آموزش عالی اقبال لاهوری

گروه کامپیوتر و فن آوری اطلاعات موسسه آموزش عالی اقبال لاهوری از سال 85 با جذب دانشجو در رشته کاردانی پیوسته و کارشناسی ناپیوسته نرم افزار کامپیوتر شروع به فعالیت نمود. در حال حاضر 230 دانشجو در مقاطع کاردانی پیوسته، کارشناسی ناپیوسته و کارشناسی ارشد در این گروه مشغول به تحصیل می باشند. همچنین در مقاطع کاردانی و کارشناسی سعی بر این است که در هر درس علاوه بر محتوای اکادمیک، مهارت های لازم جهت آشنایی دانشجویان با کسب و کار ارائه شود. این مهارت ها شامل مهارت های لازم در حوزه برنامه نویسی بر روی سیستم عامل های مختلف از طریق آموزش زبان های C++، Python، JAVA، C# انجام می پذیرد. همچنین در حوزه وب زبان های HTML5، CSS3، JAVASCRIPT، PHP و MySQL و امکاناتی نظیر AJAX، JSON، JQuery، Telegram Programming، WSDL و Node.js تشریح می گردند. در نهایت جهت آشنایی دانشجویان با برنامه نویسی بر روی پلاتفورم های موبایل، دوره های اندروید در سرفصل دروس رشته گنجانده شده است. همچنین جهت مشارکت دانشجویان در پروژه های صنعتی، مرکز امنیت سایبری و فن آوری موسسه اقبال به انجام پروژه های صنعتی در حوزه فن آوری و امنیت زیرساخت و وب با همکاری دانشجویان می پردازد.

در حوزه کارشناسی ارشد فن آوری اطلاعات – شبکه های کامپیوتری علاوه بر استفاده از اساتید و مدیر گروه متخصص حوزه شبکه، فعالیت های پژوهشی گسترده ای در حوزه اینترنت اشیا (IOT)‌ در گروه در حال انجام است. از جمله این فعالیت ها می توان به موارد ذیل اشاره نمود:

• همکاری مشترک پژوهشی و ثبت قرارداد تبادل دانشجو با دانشگاه پارما ایتالیا در حوزه اینترنت اشیا
  • ایجاد زمینه همکاری با دانشگاه دوبلین ایرلند در حوزه اینترنت اشیا
  • ثبت و انجام قراردادهای پژوهشی همکاری با شهرداری مشهد در حوزه اینترنت اشیا و شهر هوشمند
  • شرکت گروه کامپیوتر به عنوان کمیته علمی در کنفرانس های داخلی و مجلات خارجی در حوزه اینترنت اشیا

ضرورت واهمیت رشته :

در اجرای اصول قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، از جمله بند "ب" اصول 2 و 12 اصل سوم، و ایجاد شرایط تحقق بند 4 همین اصول و نیز اجرای اصل 30 و بند 7 اصل 43 و ایجاد شرایط تحقق بندهای 8 و 1 این اصل و اصول دیگر و نظر به حجم عظیم اطلاعات از طرفی و نقش بلا‌انکار آن در کیفیت مدیریت و اداره امور و همچنین نقش ابزاری تکنولوژی کامپیوتر در کیفیت جمع‌آوری و سازمان‌دهی اطلاعات از طرفی و نقش امکانات اینترنت در نشر و انتقال سریع آن، پس از بررسی و مطالعه مباحث فنون کامپیوتر و شبکه‌های اطلاعاتی و مدیریت، دوره کارشناسی ارشد "فنّاوری اطلاعات" با گرایش «شبکه های کامپیوتری» تدوین می‌گردد.

قابلیتها ، نقش و توانائیهای دانش آموختگان رشته :

دانش آموختگان این رشته قادر خواهند بود بعنوان کارشناس ارشد راه‌حل‌هایی کاربردی در زمینة مدیریت، تهیه، بهینه‌سازی، بهبود و بسترسازی شبکه های کامپیوتری ارائه دهند. آنها قادرند با توجه به آموخته‌های خود با رعایت تمامی جوانب علمی، فنی و با توجه به نیازهای جوامع راه حل های بهینه را انتخاب کرده، آنها را به نتیجه برسانند.

طول دوره و شکل نظام:

برنامه درسی دوره برای 4 نیمسال طرح‌ریزی شده است و طول آن حداکثر 3 سال می‌باشد (طبق مقررات وزارت علوم، تحقیقات و فناوری) و طول هر ترم 16 هفته آموزشی کامل، مدت هر واحد درس نظری 16 ساعت، و برای دروس عملی و آزمایشگاهی و کارگاهی 48 ساعت می‌باشد.

تعداد واحدهای  درسی:

تعداد واحدهای درسی این دوره علاوه بر دروس جبرانی برابر 32 واحد بصورت زیر است.

1- دروس گروه 1 حداقل                                  12   واحد

2- دروس از مابقی گروه 1 و گروه2  حداکثر         12   واحد

3- روش تحقیق و سمینار                               2     واحد

4- پروژه                                                     6     واحد

جمع کل واحدها                                         32    واحد

تعداد دروس:

برنامة دوره کارشناسی‌ارشد فناوری‌اطلاعات در این گرایش شامل 24 واحد درسی از دروس گروه 1 و گروه 2، 2 واحد سمینار و 6 واحد پروژه است. دانشجویان می بایست مابه التفاوت دروس گرفته شده از گروه 1 نسبت به کل دروس مورد نیاز برای دوره کارشناسی ارشد (24 واحد) را از دروس گروه 2 اخذ نمایند. همچنین لازم است دانشجویان دروس جبرانی تعیین شده را گذرانده باشند.

6-1- دروس گروه 1

دروس گروه 1 به گونه‌ای انتخاب شده‌اند که مبانی و اصول لازم برای این گرایش را پوشش دهند و اخذ آنها نسبت به دروس گروه 2 دارای اولویت است. این دروس همه 3 واحدی بوده و در جدول ضمیمه معرفی شده‌اند. اخذ حداقل 4 درس از این دروس اجباری است.

6-2- دروس گروه 2

دروس گروه 2، امکاناتی را برای فعالیت تخصصی و تمرکز بیشتر دانشجو در یک زمینة خاص فراهم می‌آورند. این دروس نیز همگی 3 واحدی می‌باشند و در جدول ضمیمه معرفی شده‌اند.

6-3- روش تحقیق و سمینار

گذراندن درس سمینار برای دانشجویان دوره اجباری است. در این درس دانشجو با انتخاب یک موضوع و یک استاد مشاور پیرامون موضوع خاصی مطالعه و تحقیق بعمل می‌آورد. این تحقیق بایستی شامل سابقه کار، وضعیت تا زمان حاضر و روالهای آتی پیش‌بینی شده دربارة موضوع باشد. نتیجة تحقیق دانشجو در این درس بایستی بصورت یک ارائه شفاهی و یک گزارش کتبی ارائه شود.

6-4- پروژه تحقیق (پایان نامه)

در این دوره هر دانشجو با انجام یک پایان نامة 6 واحدی در مورد مسألة خاصی به تحقیق می‌پردازد. موضوع پایان‌نامه الزاماً بایستی در یکی از زمینه‌های مرتبط باشد و زمینة‌ عملی لازم برای انجام آن با دروس اخذ شده توسط دانشجو در این دوره فراهم شده باشد. نحوة‌ تصویب موضوع پایان‌نامه و ارزیابی و دفاع آن مطابق آئین‌نامه‌های تحصیلات تکمیلی می‌باشد.

دروس گروه 1

شمار درس